Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt

Emellanåt börjar avloppen lukta. Vanligast är det i handfatet i badrummet och i köket, men även golvbrunnen i badrummet kan börja lukta. Orsaken är så gott som alltid att hår, smuts och matrester under lång tid samlats och till slut bildat ett stopp som gör att vattnet inte tränger igenom. Stillastående vatten gör att processen går ännu fortare och avloppet luktar allt värre.

Dålig lukt kan kännas väldig otrevligt och extra opassande är det ju om man väntar besök. Lyckligtvis är det oftast väldigt lätt att åtgärda.

Uttorkat vattenlås eller golvbrunn

Dålig lukt kan också bero på att vattenlåset eller golvbrunnen torkat ut och lukt kommer in i bostaden från avloppsstammarna i husväggen. Detta händer om man inte spolar i rören med jämna mellanrum, så är du nyinflyttad behöver du inte oroa dig om du känner dålig lukt, lukten går oftast bort efter bara någon dag om du spolar flitigt.

Stopp i avloppet

I handfatet är det oftast smuts och hår som har fastnat i rören och gjort att vattnet i vattenlåset börjat lukta. Vattenlåset sitter där det sitter för att förhindra lukt från stammarna att tränga in i bostaden. Genom sin konstruktion är det ständigt vattenfyllt, så fort man spolar i kranen fylls kröken med vatten, och eftersom lukt inte kan tränga igenom vatten hindrar vattenlåset den dåliga lukten.

Men om smuts och annat fastnar och ackumuleras dröjer det inte länge innan vattnet i själva vattenlåset börjar lukta, tillsammans med långsamt ruttnande smuts och hår. Lukten kan vara påträngande, hemsk till och med, och du märker att något sitter fast eftersom vattnet knappt rinner undan när du spolar i handfatet. I det här läget finns det inget annat att göra än att rengöra rör och vattenlås.

Rensa och rengör

Börja med att skruva loss vattenlåset och de övriga rören. Se till att ha en hink under, eftersom en hel del vatten antagligen sitter fångat i rören. När du skruvat av rören ser du till att rengöra dem ordentligt, även vattenlåset. En blandning av vitvinsvinäger och bikarbonat är extra effektivt för att få bort bakterieavlagringar, som syns som en brun hinna på rören. Får du inte bort den är risken stor att det snart börjar lukta igen.

För att förebygga stopp eller mögel i avloppet, och därmed dålig lukt, kan du regelbundet strö ner ovan nämnda blandning av vitvinsvinäger, bikarbonat och hett vatten och låta det reagera någon timme. Därefter sköljer du noga med mer hett vatten. Detta bör du göra minst en gång i veckan.

Mögel

En annan orsak till dålig lukt kan vara mögel. Mögel utvecklas och trivs som bekant i fuktiga miljöer och det är inte ovanligt att det får fäste i avloppsrören. Oftast går det att behandla med citronsyra blandat med vatten. Kolla annars i detaljhandeln efter produkter mot mögel i avloppet.

Blir du inte av med lukten trots upprepad rengöring och rensning kan det vara läge att kontakta en rörmokare eller VVS-tekniker för att avgöra vad som är fel.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

14 Feb 2023