Så ställer du in dina element

Har du problem med att få värme hemma trots att du slagit igång dina element? I vissa fall kan det krävas åtgärder för att få igång värmen hemma under exempelvis hösten. Det handlar ofta om åtgärder som du kan göra på egen hand, men om problemen skulle kvarstå - eller om du känner dig väldigt osäker - så kan du med fördel kontakta en rörmokare för ett mer initierat och professionellt arbete.

När sommaren är över och hösten kommer så blir det också givet att vi måste höja värmen i hemmet. Har du vattenburna element så är rådet att du slår igång dessa och väntar någon vecka innan du ser över effekten.

Har du elementen ställda på högsta effekt och där du - efter en vecka - ändå känner att de bara blir ljumna så indikerar detta att du måste agera. Det sker genom att du luftar dina element.

Du kan även känna på elementen innan du agerar med luftning. Känns de varma nertill, men kalla upptill? Låter de och ger ifrån sig ett knäppande ljud? Båda dessa saker ger dig en ganska tydlig fingervisning om att det är läge att lufta elementen och leta fram din elementnyckel. Hittar du inte den så finns det massor av olika alternativ - till alla typer av vattenburna element - i bygghandeln.

Lufta element - så gör du

Att lufta elementen är inte särskilt avancerat och svårt. Principen är att du släpper ut luft ur systemet - luft som förhindrar det varma vattnet inne i elementet från att sprida värme i huset. Så här gör du:

  • Ta din elementnyckel och ett glas - eller något form av kärl.
  • Stäng av cirkulationspumpen.
  • Börja längst ner i huset och arbeta dig metodiskt fram genom alla rum och via alla element. Viktigt är att du inte missar något.
  • Börja med att använda nyckeln och öppna upp nippeln - luftningsventilen. Håll muggen under - och ta gärna en handduk också.
  • Luft kommer att börja pysa ut och allt du behöver göra är att vänta.
  • När vattnet börjar rinna så är elementet luftat och du skruvar tillbaka ventilen igen.
  • Behövs det mer vatten i elementen? Titta på tryckmätaren - den ska ligga mellan 1-2 Bar - och om så är fallet så vrider du bara på ratten på påfyllningsventilen.
  • Sätt på cirkulationspumpen igen.
  • Klart!
Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

3 Aug 2023