Varför är trycket dåligt i blandaren?
Om du inte har drabbats av en större läcka beror dåligt vattentryck oftast på att filter har blivit igensatta, antingen av smutspartiklar som kommit med vattnet eller vanliga kalkavlagringar. Om du bor i ett äldre hus är det inte helt ovanligt att rost har uppstått i rören, flagnat, lossnat och täppt till filtren.
Även i nya hus kan smuts komma in i rören vid t.ex. närliggande rör- eller markarbeten. Men det vanligaste är som sagt kalk.
Den goda nyheten är att detta är enkelt att åtgärda själv. Här följer några tips på hur du går tillväga steg för steg.
Lokalisera problemet
Om du har fler blandare hemma är det första du ska göra att kontrollera om det är fler kranar som har liknande problem. Är trycket bara dåligt i en av kranarna är det först och främst munstycket som ska kontrolleras eftersom det förmodligen betyder att filtret i kranens strålsamlare behöver rengöras.
Upptäcker du vid kontroll att du har dåligt tryck i fler av blandarna kan det vara svårt att åtgärda problemet på egen hand och det kan vara en bra idé att kontakta en rörmokare för rådgivning.
Så här går du tillväga
Skruva först av kranens strålsamlare och prova om trycket är normalt då inget förhindrar eller påverkar vattenflödet. Ta ut det lilla filtret som sitter i strålsamlaren och gör rent det från smutspartiklar. Är det kalkavlagringar som blockerar filtret behöver de tas bort.
Hur får jag bort hårda kalkavlagringar?
Det finns många rengöringsmedel som verkar specifikt mot kalk, men du kan även prova att försiktigt värma upp en del ättika och blanda den med en del diskmedel eller såpa. Låt blandningen verka i 30 minuter och skölj sedan filtret noga.
Skaffa gärna en sprayflaska att förvara blandningen i, spray är ett bra sätt att applicera medlet. Har du inte ättika hemma kan du prova med vinäger eller citronsyra, det är nämligen ättikans höga surhetsgrad som verkar mot kalken.
Varför bildas kalkavlagringar?
När vatten är rikt på mineraler som kalcium och magnesium bildas kalk. Du har säkert hört talas om “mjukt” respektive “hårt” vatten - egentligen handlar det om en mätbar skala på hur mineralrikt vattnet är på olika platser. Områden med kalkhaltiga bergarter, som Uppland, Gotland och delar av Skåne har vanligtvis hårdare vatten. Hårt vatten betyder helt enkelt mer mineraler - och mer kalkavlagringar.
Kan det vara farligt?
Varken rost eller kalkavlagringar påverkar vattenkvaliteten och du behöver inte vara orolig för hälsoskadlighet. I hela Sverige håller vattnet hög kvalitet och noggranna kvalitetskontroller utförs dygnet runt varje dag.
Mineraler i vattnet som kalcium och magnesium är till och med bra för kroppen.
OBS! Även duschmunstycken kan behöva rengöras från kalkavlagringar då och då. Att duschstrålen är spretig eller trycket dåligt är tecken på att det kan vara dags att plocka fram ättikan.
Andra inlägg
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Energioptimering | Så kan du spara pengar
- Vattenfilter som renar kranvatten
- Korrekt avrinning under luftvärmepump