Dålig lutning i badrum – så gör du

Dålig lutning i badrum är ett problem som kan leda till förödande konsekvenser.

I samband med nybyggnationer eller badrumsrenoveringar så kan genvägar tas i denna fråga. Genvägar som kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat, men som kommer att synas i samband med första duschen.

Dålig lutning i ett badrum kan leda till skador. Det som sker är att du duschar och ser att vattnet inte rinner ned i avloppet. Istället så fastnar det i en pöl på golvet. Detta visar på att du har ett bakfall och det är något som tyvärr inte är ovanligt. Vi kan exempelvis peka på Sveriges flaggskepp inom sjukvård - Nya Karolinska - där man i så många som 165 rum upptäckte bakfall i badrummen. Det är naturligtvis ytterst pikant, samtidigt som det säger en hel del om vikten av att välja rätt företag i samband med en byggnation eller en badrumsrenovering.

Lutningen i ett badrum, inne i duschplatsen, ska vara mellan 7-20 millimeter. Allt under detta - eller över också, för den delen - skapar problem. I badrummet - utanför duschplatsen - ska det också finnas en lutning. Denna ska ligga på, i medel, sex millimeter.

Utöver att ett bakfall kan leda till problem i form av fuktskador så påverkar det även livet i allmänhet. Av naturliga skäl: har du precis flyttat in i en nybyggd bostad eller fått ditt badrum renoverat så vill du inte gå omkring med en raka varenda gång du duschat. Det säger sig själv.

Så gör du för att lösa problemet

Kan man då lösa problemet med dålig lutning i ett badrum? Ja, men tyvärr inte med lätthet. Många tänker sig en enkel lösning där man spacklar över det befintliga golvet och sätter exempelvis klinkers över. Det fungerar rent teoretiskt, men i praktiken så är det värre. Det som sker är att fogarna, plattorna och fästmassan kommer att börja släppa igenom fukt och vatten i takt med tiden. Vatten som sedan blir liggande ovanpå tätskiktet och som kommer att skapa stora problem.

Lösningen är att ta tjuren vid hornen direkt. Det finns tyvärr inte så mycket annat att göra än att riva ut golvet och börja om - men denna gång med rätt lutning. Det är något som företaget som byggde badrummet ska stå för och det ska inkluderas i den garanti du fått. Hör behöver man knappast peka på vikten av att A) skriva ett avtal som har garanti inkluderad B) anlita ett företag som har försäkringar och C) se till att undvika att anlita fel företag i samband med en badrumsrenovering.

Hitta rätt företag för din badrumsrenovering

Kort sagt: se alltid till att läsa på om företaget innan du skriver under ett avtal. Referenser blir väldigt viktiga att kontakta. Ju fler, desto bättre - och se gärna över om det finns möjlighet att kontrollera ett, eller flera, badrum där företaget renoverat. I många fall så ser man att privatpersoner själva renoverar sina badrum. Det gör att eventuella fel, som vid bakfall, kan bli väldigt dyra. Ditt försäkringsbolag vill ogärna ersätta skador som du själv orsakat genom att du utfört ett icke-fackmannamässigt jobb. Det bör man ha i åtanke. Skulle problem ändå uppstå är du alltid välkommen att kontakta din lokala rörmokare för experthjälp!

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

14 Sep 2023