Rörmokare Utbildning | VVS-utbildning

Vad har en rörmokare för utbildning? Här hittar du information om VVS-utbildning och framtida arbetsmöjligheter inom yrket.

Så utbildar du dig till rörmokare / VVS-montör

Att utbilda sig till rörmokare, eller VVS-montör som är en annan vanlig benämning, ger stora möjligheter till jobb. Det finns i dag ett flertal kvalitativa och välrenommerade utbildningar i yrket, där teori och praktik varvas för att man ska kunna alla aspekter på detta varierade jobb. Som rörmokare har du stora möjligheter att få anställning direkt efter utbildningen, både i privat och offentlig sektor.

När du har utbildat dig till rörmokare kan du söka arbete inom många olika områden. Arbetsuppgifterna inom yrket är lika många som de är varierade. När du kommer ut på arbetsmarknaden kan du jobba med installation av värmepumpar, varmvattenberedare, element och badrum (toalettstolar, badkar, handfat med mera). Du kan även arbeta med ventilation, lagningar av rör i kök och badrum och installationer av solenergi. De flesta rörmokarutbildningar är yrkesförberedande och du kan direkt söka lärlingsjobb.

Godkänt i matte ett krav

När du har godkända betyg i matematik från gymnasiet, svenska och engelska (A) samt gjort hela din lärlingstid så kan du göra VVS-branschens yrkesnämnds branschprov. När du har klarat provet är du om inte en fullfjädrad så i alla fall en certifierad VVS-montör.

Rörmokaryrket är ett utvecklande och varierat arbete som passar den som gillar att arbetar med händerna och vill ha ett jobb där det rör sig mycket. Ett praktiskt sinnelag är ett måste och du måste ha förmågan att hitta smarta tekniska lösningar och kunna läsa ritningar och tekniska instruktioner. En social personlighet är också mycket bra för en rörmokare, även om kundkontakt inte ingår på alla arbetsplatser. Det är i alla fall ingen nackdel att du gillar att träffa människor och hjälpa dem att hitta olika VVS-lösningar. God fysik är också en fördel, då rörmokaryrket ofta för med sig arbetsuppgifter i obekväma arbetsställningar.

VVS-service är ofta ett ensamarbete

En rörmokare som arbetar med service har ofta en servicebil med de verktyg och andra hjälpmedel som behövs för att arbetet ska kunna utföras ordentligt. Körkort är alltså oftast ett krav i yrket. Arbetar du som rörmokare med fokus på service så arbetar du ofta ensam på arbetsplatser. På byggen arbetar VVS-montörer vanligen i arbetslag.

Har du redan innan utbildningen vissa erfarenheter av VVS-jobb och rörmokeri? Då kan du på de flesta utbildningar hoppa över vissa delar av utbildningen och plugga en kortare tid. Detta kallas validering.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

21 Nov 2017