Miljövänliga propplösare

Generellt kan man nog påstå att vi svenskar använder på tok för mycket kemikalier för att hålla rent i våra hem. Visst, diskmedel och tvättmedel är svårt att klara sig utan, men för att rengöra golv, fönster och andra ytor krävs sällan något mer än lite såpa och hett vatten. Ändå svämmar våra städskåp över av miljö- och hälsofarliga produkter som sägs vara rena dynamiten mot fläckar, missfärgningar och annat. Ofta luktar de väldigt starkt, och de kan dessutom utgöra en allvarlig hälsofara för eventuella barn som får tag i de färgglada förpackningarna, som dessutom sällan är så barnsäkra som tillverkarna vill göra gällande.

Har avloppet proppat igen fullständigt är det alltid bättre att skruva av vattenlåset och rengöra det manuellt än att hälla i decilitervis med kemikalier som kanske inte gör jobbet och dessutom riskerar att skada rören

Kemiska propplösare är riktigt otäcka, och kan vara direkt dödliga att få i sig för ett litet barn. Dessutom är de helt onödiga. Har avloppet proppat igen fullständigt är det alltid bättre att skruva av vattenlåset och rengöra det manuellt än att hälla i decilitervis med kemikalier som kanske inte gör jobbet och dessutom riskerar att skada rören, för att inte tala om vad det gör med miljön. Och är avloppet inte helt igenproppat kommer dessutom något av de två populära alternativ vi presenterar här garanterat att lösa situationen med den äran.

miljövänliga propplösare

Propplösare med bikarbonat och vinäger

De här är en mycket effektiv metod för att rensa upp i avloppet. Bikarbonat och vinäger samverkar nämligen alldeles utmärkt. Man hör tydligt hur de två produkterna jobbar ihop sig och bildar en effektiv propplösare som är helt miljövänlig.

Blanda i en kopp lika delar bikarbonat och vinäger till en sörja. Häll ner den i avloppet och låt den verka. Är stoppet stort kan en kvart vara lagom. Värm under tiden upp vatten och häll det sedan ner i avloppet. Stoppet är med största sannolikhet borta, om inte är det bara att upprepa behandlingen.

Propplösare med bakpulver och salt

Fungerar enligt samma princip som ovanstående, men ingredienserna är i stället bakpulver och salt, två produkter man garanterat alltid har hemma och som kan tas till om man får ett akut stopp som måste åtgärdas. Även här avslutar man behandlingen med hett vatten.

Att undvika stopp i avloppet

Får du ofta stopp i avloppet finns några saker att tänka på. Du ska för det första aldrig hälla ner fett från matlagning i avloppet. Det är ett mycket effektivt sätt att få stopp. Duschar du och tappar mycket hår, skaffa en hårsil som du sätter i avrinningshålet. Denna fångar även upp tvålrester som tillsammans med håret kan orsaka riktigt ordentliga proppar.

Slutligen kan du med jämna mellanrum använda någon av ovanstående blandningar och köra förebyggande, säg någon gång varannan månad. Då kan vi nästan garantera att det kommer att dröja länge innan du får en propp nästa gång. Och glöm inte heller att köra kemikalierna till återvinningscentralen där de hör hemma!

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

31 May 2023