Avlopp till utekök – smarta lösningar

Ett utekök är mångas dröm. Och för att kunna utnyttja sitt utekök till max är rinnande vatten och avlopp ett måste. Här går vi igenom vad man bör tänka på när man planerar ett utekök med kran och ett enkelt avlopp.

Allt fler villaägare kompletterar altanen eller bersån med ett utekök. Att kunna tillreda och laga sin mat i det fria ger en svåröverträffad frihetskänsla, särskilt ljumma sommarkvällar när man helst inte vill befinna sig inomhus överhuvudtaget. Men för att kunna skölja grönsaker och kanske diska av efter maten så behövs en diskho med rinnande vatten, och någonstans för vattnet att ta vägen.

Avloppet ska leda vatten bort från huset

De flesta nöjer sig med att dra kallvatten till sitt utekök. Det räcker gott för att bereda mat och för att skölja av tallrikarna efteråt. Vill man kunna diska i varmvatten räcker det gott med en vattenkokare eller kanske en elplatta att värma vattnet på.

Den enklaste lösningen är att bara dra en vattenslang från utekranen på huset till blandaren på uteköket. Vad gäller själva kranen är det bättre att välja en vridkran av äldre snitt än en modern engreppsblandare, eftersom de förra tål kyla betydligt bättre.

PEM-slang

Vill du ha en mer permanent lösning, som dessutom håller bättre, så är en nedgrävd PEM-slang det bästa alternativet. PEM-slangar finns i olika dimensioner, så försäkra dig om att slangen du väljer är dimensionerad för vattentrycket och dessutom att den är anpassad för dricksvatten.

Kopplingar för att montera slangar på kranar finns det gott om på byggvaruhusen. Om du väljer det nedgrävda alternativet måste du se till att kopplingarna är enkla att komma åt så att du kan koppla av vattnet när vintern kommer.

Leda bort avloppsvatten - en guide

Att leda bort vattnet från diskhon är inte krångligare än att koppla en vattenslang från diskhon och leda den till närmaste rabatt. Om det inte finns någon lämplig plats att leda bort vattnet till kan ett alternativ vara att gräva en stenkista, en övertäckt grop fylld med större stenar fö dräneringens skull och som vattnet leds ner i.

Vill du kunna diska ordentligt i ditt utekök bör du dock fundera över om du verkligen vill skölja ut vattnet direkt i trädgården. Visst finns det ekologiska och biologiskt nedbrytbara diskmedel på marknaden, men kanske är det ändå bättre att istället ha en större plastdunk att samla upp avloppsvattnet i, och som du sedan tömmer med jämna mellanrum.

Ett sista tips: att passa in en diskho på en arbetsbänk kan vara krångligt, särskilt att få området runt hon fuktsäkert. Ett bättre alternativ kan vara att hitta en gammal diskbänk på nätet och montera den på din stomme. Då har du redan hon på plats och dessutom en helt vattensäker arbetsyta runt omkring!

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

1 Feb 2021