Byta toalettstol - en guide

Att byta stolen på toa låter kanske avancerat men är enklare än vad många tror. För dig som ska byta toalettstol - här är en guide:

En gammal risig toalettstol kan verkligen dra ner känslan i ett badrum. Porslinet i badrummet är något vi sällan byter, för många känns det både dyrt och svårt. Men det behöver det inte vara. Särskilt inte för dig som har plastgolv i badrummet. Har du klinker eller trägolv runt stolen är det klokt att anlita en professionell rörmokare.

Hållbart val av stol

Börja med att välja en stol som är bra för både plånboken och miljön! Välj en toalett med olika spolfunktioner för att spara vatten. I dag är det ju vanligt att vi kan välja två lägen, normalspolning och den lite mindre spolningen för enklare toabesök. Skaffa en snålspolande wc med de här två olika funktionerna. Det sparar dig pengar och du slösar inte på värdefullt vatten!

Stäng av vattnet på rätt sätt!

För att byta toalettstol måste du stänga av vattnet. Det är i regel ett jobb för din rörmokare. Kolla först om du har en kran där du kan skruva av vattnet intill själva stolen. Kika vid sidan av stolen, där bör det finnas en ventil.

Om det var länge sedan kranen/ventilen skruvades på kan den ha kalkat igen och gå trögt. I så fall har du inget annat val än att stänga av själva måste huvudkranen. Det gör alltså en rörmokare. Sedan kan du, om du vill, vara med och genomföra resten av bytet.

Smutsen ska bort!

Det kan låta som ett skitgöra att byta själva toastolen. Men om porslinet är torkat utvändigt och locket stängt brukar det gå bra. Däremot kan golvet runt och under den gamla toalettstolen kännas rejält ofräscht. Det måste såklart rengöras under bytet.

  1. Det första du gör efter att vattnet är avstängt är att lossa den gamla stolen. Var gärna två personer som jobbar tillsammans. En toalettstol är inte så tung som den kan se ut men det är lättare att få den nya på plats med lite hjälp.

    Många wc-stolar är fästa med fyra skruvar genom foten. De behöver du skruva ut. Om de sitter så hårt att de inte går att rubba behöver du slå sönder porslinet för att komma åt skruvarna med tång eller en metallsåg. Var försiktig så du inte får porslinsskärvor i ögonen! Använd skyddsglasögon.

  2. När stolen är lös från golvet kan du lyfta bort den. I fall stolen har ett fäste i väggen istället för i golvet behöver du förstås göra på motsvarande sätt.

  3. Rengör golvet där den gamla stolen stått. Se till att få bort all gammal smuts och fett som samlats genom åren. Det är viktigt för att den nya stolen ska stå stadigt framöver. Använd fettlösande rengöringsmedel.

  4. Bestäm hur du ska fästa den nya stolen. Passar de fyra hålen i foten in där de gamla satt? Om inte behöver du borra nya i golvet. En del stolar har inga hål för skruvar i sin porslinsfot utan ska enbart limmas fast i golvet. Om du inte ska använda gamla borrhål i golvet så fyll dem med silikon.

  5. Ställ den nya stolen på plats för att se hur den passar. Om du ska limma fast den, rita en markering med penna runt stolen. Det hjälper dig att se var du ska lägga eventuellt lim/silikon. Lyft sedan bort den nya stolen igen.

  6. Nu har du en markering på golvet. Lägg en sträng lim/silikon precis innanför markeringen så att det senare passar in i porslinet i botten av stolen. Sätt sedan den nya stolen på plats. Om du ska använda skruv - skruva i dem.

  7. Nu när stolen är på plats, lägg silikon i skarven mellan golv och stolbotten så du får ett snyggt avslut mellan wc-stol och golv. Limmet kommer troligen torka rätt fort men silikon kan behöva några dygn på sig för att verkligen sitta.

 

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

12 Apr 2020