Får man installera diskmaskin själv?

Det korta och enkla svaret på frågan i rubriken är: ja, du får installera din diskmaskin själv. Om du sedan borde göra det är en annan femma. När det gäller hemmafix är det mesta tillåtet förutom fasta elinstallationer, som alltid måste utföras av behöriga elektriker. Däremot kräver det alltid att man har bra koll på hur man gör och att man känner sig säker på att man klarar jobbet. Är man det minsta osäker ska man alltid anlita en behörig fackman för jobbet.

Får du en vattenläcka och du inte kan bevisa att det förberedande arbetet är utfört av proffs riskerar du att bli utan ersättning för de eventuella skador som uppstår

För installation av diskmaskin gäller, för som så mycket annat hemmafixande, Boverkets byggregler: installationen ska vara gjord på ett fackmässigt sätt. Det innebär att du ska göra ett lika bra jobb som en professionell VVS-installatör. En annan förutsättning för att du ska ha tillåtelse att göra jobbet själv är att alla anslutningar för el, kallvatten och avlopp blivit framdragna av behöriga VVS- och elinstallatörer. Detta är en regel som alla försäkringsbolag tillämpar. Får du en vattenläcka och du inte kan bevisa att det förberedande arbetet är utfört av proffs riskerar du att bli utan ersättning för de eventuella skador som uppstår.

Att tänka på när du installerar diskmaskinen själv

Har du tidigare haft en diskmaskin i köket och vill byta ut den får du installera den nya själv. I princip är det bara att ta bort den gamla och sätta in den nya. Se bara till att du har koll på vilka slangar som går vart, och hur de ska sitta. Det är till exempel viktigt att avloppsslangen fästs i en båge så högt upp som möjligt så att avloppsvatten inte kan rinna in i diskmaskinen.

En annan viktig detalj, som visserligen inte är obligatorisk men ett mycket bra skydd, är att sätta ett översvämningsskydd under diskmaskinen. Ett översvämningsskydd är helt enkelt ett skydd i plast som hindrar vatten från att läcka ut från sidorna och baksidan av diskmaskinen. Om maskinen börjar läcka rinner vattnet ut på golvet framför diskmaskinen där det lätt kan upptäckas. Ett översvämningsskydd är en billig försäkring mot tråkiga vattenskador.

Gör aldrig elen själv

Vad gäller elen kopplas de flesta diskmaskiner in med en vanlig stickpropp i ett vanligt 230 volts vägguttag. Finns inget vägguttag måste det installeras av en behörig elektriker. En del diskmaskiner kan även ställas om till trefas 400V, vilket ger en högre värmeutväxling och en kortare disktid. Då måste trefas dras fram till köket och ett speciellt trefasuttag installeras. Även detta måste såklart göras av behörig elektriker.

Du måste lätt kunna stänga av vattnet

Se till att det finns ett avstängningsvrede uppe på köksblandaren så att du lätt kan stänga av vattnet om du upptäcker en vattenläcka. Detta vrede bör du dessutom ta för vana att stänga av varje gång du använt diskmaskinen. Det gör nämligen att slangen till diskmaskinen inte står under konstant vattentryck, vilket gör att den håller längre och minskar risken att den går sönder och börjar läcka.

Låt oss hjälpa dig

Om du känner dig det minsta osäker på hur du ska installera din diskmaskin, hör av dig till oss så hjälper vid dig. Det tar inte lång tid och en god del av arbetskostnaden täcks av ROT. Dessutom får du garanti och kvalitetsintyg på jobbet som du kan visa upp för ditt försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme.

Behöver du hjälp med framdragning av el har vi även pålitliga partners som vi kan ta in för jobbet utan att du behöver ringa runt. Ring oss bara, så hittar vi den bästa lösningen för installation av din diskmaskin!

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

4 Jun 2018