Fuktspärr i köket

I takt med att vi använder mer och mer maskiner i våra kök ökar också risken för vattenskador. Men måste man ha fuktspärr i köket som i badrummet?

I badrum och duschrum måste du ha fuktspärr eftersom väggar och golv utsätts för flytande vatten. Både genom spolning och spill. Det gör att du måste ha skikt som står pall för fukt i både väggar och golv. Annars finns risken att fukten tränger in och når byggmaterial som inte alls tål fukten.

Väggar och golvytor som kan råka ut för kondens eller hög luftfuktighet ska också ha ytskikt som är vattenavvisande.

Skydd mot läckande maskiner

En vanlig toalett utan dusch klarar sig med fuktspärrade golv med uppvik på sidorna. Det ska också finnas i tvättstugan och andra utrymmen där det finns en risk att vatten rinner ut på golvet. Går till exempel tvättmaskinen sönder och vatten rinner ut ur maskinen blir inte golvet skadat. Uppviket på sidorna skyddar också botten av väggarna.

I takt med att vi skaffar fler och fler maskiner i våra kök är det klokt att sätta in liknande lösningar i köket. Det handlar alltså om maskiner och köksapparater som är kopplade till vatten. Läckande maskiner gör att du kan få vattenskador i ditt kök.

Hur ska man då skydda sig? Måste man ha fuktspärr bakom kakel, under golvet eller under diskmaskin? Sedan tidigare finns det kvar på att ha plastunderlägg under kyl och frys. Skulle vitvaran gå sönder börjar vatten så småningom sippra ut.

Har du plastmatta eller linoleum i köket klarar du dig bra. Men i dag har många trägolv eller klickgolv i sina kök och de blir lätt förstörda av vatten som läcker.

Rörmokare ordnar avstängningskran

Vare sig du ska ha mycket maskiner i köket eller inte, bör du se till att installera avstängningskranar för ditt vatten i köket. Då kan du enkelt skruva av vattnet som är på väg till huvudkranen eller en läckande maskin. Saknar du detta bör du anlita en rörmokare som kan sätta in så kallade ballofixer.

Det är små kranar på dina vattenrör som gör att du kan slå av flödet i fall det skulle bli läckage. Det är också bra att stänga av vattnet med dessa kranar när du åker på semester. Skulle olyckan vara framme kan du minska riskerna genom att ha stypt flödet på förhand.

Knep för att skydda mot läckage

Det är alltså bra att ha en plastmatta med täta fogar i köket, den ska då vikas upp en bit på väggarna bakom din köksinredning. Börjar rören i diskbänken läcka rinner vattnet ner på plastmattan och eftersom du har uppvik blir golvet som ett uppsamlande balja.

För dig som ska lägga klinkergolv bör du ha ett tätskikt under golvet. På liknande sätt som med plastmattan ska du dra tätskiktet vidare upp på väggen bakom din köksinredning.

De delar av golv och väggar som kommer att utsättas för vattenspolning, vattenspill eller utläckande vatten ska ha ett beständigt vattentätt skikt. Det ska hindra fukt att komma i kontakt med byggnadsdelar eller utrymmen som inte tål fukt.

Golv och väggar som kan utsättas för till exempel kondensvatten eller hög luftfuktighet ska ha ett vattenavvisande ytskikt. I en tvättstuga kan det bli mycket fuktigt när tvätt torkas i tumlare och torkskåp, därför ska den här typen av utrymme också ha vattenavstötande skikt på väggarna.

 

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

2 Mar 2020