Installera bänkmaskin | Så gör du

En bänkdiskmaskin är den perfekta lösningen för det lilla hushållet som snabbt vill bli av med disk och hellre vill nyttja utrymmena under bänkskivorna till förvaring. I en bänkdiskmaskin får man enkelt rum med en dags förbrukning av disk och den frigör tid till annat än att stå och handdiska. Att diska i diskmaskin är dessutom bättre ur miljöhänseende.

Den enklaste lösningen är att koppla bänkdiskmaskinen direkt till den befintliga blandaren, men man kan även välja att köpa en speciell blandare med separat anslutning för diskmaskin, eller koppla in den som en vanlig diskmaskin direkt på vattenledningen

Det finns bänkdiskmaskiner i varierande storlek och med fler eller färre finesser, men i grunden är de alla ändå ganska lika. De är avsedda att stå plant på diskbänken eller i anslutning till den, gärna i ett hörn, och de kan kopplas på lite olika sätt. Den enklaste, och kanske vanligaste, lösningen är att koppla bänkdiskmaskinen direkt till den befintliga blandaren, men man kan även välja att köpa en speciell blandare med separat anslutning för diskmaskin, eller koppla in den som en vanlig diskmaskin direkt på vattenledningen. I det senare fallet bör du alltid anlita en professionell VVS-installatör.

Att ansluta diskmaskinen direkt till blandaren

För att installera en bänkdiskmaskin direkt till blandaren är det bara att koppla diskmaskinens slang för vattentillförsel till kranen, och låta slangen för vattenavförsel ligga på diskbänken och släppa ut vattnet i diskhon. Detta blir naturligtvis ingen särskilt snygg lösning, och du måste koppla slangen av och på varje gång du ska diska. Du kan dessutom inte använda kranen i köket till någonting annat medan du diskar. Många gillar ändå denna lösning, eftersom den är snabb och enkel.

För att kunna koppla slangen från diskmaskinen till kranen behöver du köpa en bussning som gör att slangen passar på kranen. Dessa finns i byggvaruhus och järnhandlar. Bussningen innebär dock att vattnet kommer ut ur kranen i en tjock stråle. En bättre variant är att köpa en krankoppling som enkelt kan skruvas av när du vill koppla in diskmaskinen.

Köp en blandare med extra anslutning

Det finns många blandare med extra anslutning för diskmaskin. Detta är en bra lösning, eftersom kopplingen blir permanent, och du kan använda kranen till annat medan du diskar. Vissa blandare tillåter dig att spola varmt i kranen samtidigt som diskmaskinen får kallvatten, andra inte.

Dessutom finns en avstängningsventil för vattnet till diskmaskinen som gör att den inte ständigt står under tryck. Att koppla in en bänkdiskmaskin till en sådan här blandare är relativt lätt om du följer anvisningarna, men vi hjälper dig gärna om du är osäker. Better safe than sorry är en sanning som verkligen kan appliceras på VVS.

Installera direkt på vattenledningen

Denna lösning kräver att du anlitar en professionell rörmokare. För oss är det ingen stor sak att installera en diskmaskin, men för en lekman finns det mycket som kan gå snett. Bor du i en hyresrätt måste du också först kolla med värden att det är okej att koppla in en diskmaskin på vattenledningen, just på grund av att det ökar risken för vattenskador om arbetet inte utförs korrekt. Det brukar dock godkännas under förutsättning att arbetet utförs av fackman.

Denna lösning kräver att vi gör hål i diskbänken och drar ner slangarna under diskhon, men det är ändå den snyggaste och mest permanenta lösningen för att installera en bänkdiskmaskin.

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

23 Jan 2019