Korrekt avrinning under luftvärmepump

Luftvärmepumpar medför att det rinner vatten på utsidan huset. Så mycket som 20 liter kan rinna ut nedanför luftvärmepumpen under ett dygn. Det är aldrig bra med så mycket vatten precis vid husgrunden. På vintern kan vattnet skapa frostsprängningar och på sommaren omfattande vattenskador. Isbergen som blir på vintern riskerar också att skada själva luftvärmepumpen. Att hitta ett sätt att få bort vattnet är därför önskvärt.

Dräneringstråg och dräneringsslang

En effektiv och bra lösning är dräneringstråg och dräneringsslang för luftvärmepump. Tråget monteras under luftvärmepumpen och samlar upp vattnet. Slangen leder sedan bort vattnet till närmaste dagvattenbrunn eller liknande.

Den här typen av prylar som står ute under en längre tid i olika typer av väder och temperaturer behöver bytas med jämna mellanrum då de slits ut. Många får med sig tråg och slang när de köper en ny luftvärmepump men ser inte efter dem och blir förvånade när de får problem med avrinningen. Räkna med att behöva köpa nytt tråg och slang ungefär var 5-6 år. Dessa ska också installeras på ett korrekt sätt för att fungera så bra som möjligt. Om du själv inte är händig kan det vara bra att ringa värmepumpsmontören för att få hjälp.

Kondensavledare

En annan, mindre omfattande justering, är att skaffa en kondensavledare. Precis som namnet beskriver avleder den här prylen kondensen från att droppa ner precis under luftvärmepumpen. Istället så hamnar kondensen en bit framför luftvärmepumpen. Har man dock problem med stora mängder kondens så är det bättre att använda sig av ett dräneringstråg.

Skydd för luftvärmepump

Vill man ta hand om sin luftvärmepump kan det också vara en god investering att köpa ett skydd eller tak för den delen som sitter utomhus. Fläktdelar är känsliga och det kan lätt blåsa in löv eller smuts där som hindrar luftvärmepumpen från att vara så effektiv som möjligt. Dessutom så döljer skydden luftvärmepumparna vilket ger fastigheten ett smäckrare utseende.

Skydd för luftvärmepumpar finns flera olika varianter i, allt ifrån moderna glastak till lite mer gemytliga lådor i trä med sluttande tak. Välj en variant som du tycker passar med husets stil och som fungerar bra med din luftvärmepumps mått.

Rengör luftvärmepumpen

Att rengöra luftvärmepumpen är också nödvändigt om man vill att den ska fungera bra och länge. Börja med att rengöra innerdelen. Stäng av luftvärmepumpen. Koppla ur dem om möjligt. Ta bort skyddshöljet och ta en bild med din mobiltelefon så du ser hur allt ska sitta. Plocka ur filtren och dammsug dem. Använd en rengöringsspray speciellt gjord för luftvärmepumpar. Spraya på enligt anvisningen och låt verka. Spraya sedan med rent vatten. Det rena vattnet rinner ut genom kondensatorn. Sätt tillbaka alla filter och skyddskåpan.

När du gjort rent innerdelen är det dags att göra rent utedelen. Ta bort löv och annat löst smuts som ligger på luftvärmepumpen. Torka av alla delarna med en våt trasa. Kontrollera att inget fastnat i de yttre delarna. Har något kommit in där som du misstänker påverkar luftpumpen ska du ringa en behörig reparatör. Se över dräneringstråget och dräneringsslangen så att de är hela och fungerar som det ska. Har du ingen avrinningslösning är det extra viktigt att kontrollera så det inte bildas isberg som kan skada luftvärmepumpen och ditt hus.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

29 Jun 2022