Propplösare | Hemmagjord propplösare | Bakpulver

Här kan du läsa allt om propplösare. När bör de användas? Funkar en hemmagjord propplösare? Kan man använda bakpulver?

När använder man en propplösare?

De flesta av oss har någon gång upplevt känslan av att se hur vattnet inte rinner undan i handfatet, i toaletten eller i dusch- och bakar. De flesta har då också upplevt att det hela kräver ganska stor ansträngning för att komma till bukt med. Det är inte helt lätt att bli av med ett stopp i avloppet och vårt råd – innan vi fortsätter – är att man alltid överväger hjälp. Ett stopp i avloppet kan vara ett tecken på någonting värre och därför så bör man vara lite försiktig.

I de flesta fall så handlar det dock inte om mer än att hår, tvål, diskmedel och fett samlats i avloppet, bildat en klump och att denna klump därefter hindrar vattnet från att flöda. Något som man antingen korrigerar genom att skruva isär rören och använder sig av verktyg för att pillra ut proppen i fråga. Verktyg som i det här fallet kan innebära en gaffel, en kniv eller en virknål. Det är således inte så svårt – men däremot så är det ganska äckligt.

Något som – i kombination med att man måste skruva isär rören; ett ganska pillrigt projekt – gör att man först kan prova att använda en propplösare. Det vill säga att man genom ett starkt medel försöker lösa upp proppen i fråga. Har man tur så kan denna propplösare ge effekt och man slipper både fasan med att skruva isär rör och pillra ut all smuts samt att ringa efter en rörmokare.

Frågan är dock vilken propplösare man ska använda sig av? Här ska man veta att det går ungefär tretton stycken på ett dussin. Går du in i en butik så kommer du att kunna välja och vraka mellan märken och tillverkare, storlekar och priser och vilka ingredienser som finns i respektive behållare. En gemensam nämnare är att de ofta är väldigt starka samt att de kan innehålla medel som inte är miljövänliga. Detta faktum gör att vi istället råder dig följande: prova att tillverka din egen propplösare. Vår erfarenhet är att de ofta blir minst lika bra – i många fall bättre – och att fördelen ligger i att vare sig du eller naturen inte tar skada.

Hemgjord propplösare

Det du behöver för en hemmagjord propplösare är ofta något som du bara behöver öppna dörren till skafferiet för att hitta. Något som gör att du faktiskt med fördel kan förebygga de värsta stoppen genom att göra det till en vana att använda propplösaren i fråga lite mer frekvent. Rören tar – ska vi tillägga – absolut ingen skada och du kommer att spara dig både besvär och tid genom att göra detta till en liten vardaglig rutin.

Hemgjord propplösare – du behöver:

  • Vinäger
  • En vattenkokare
  • Bikarbonat
  • Salt

 

Så här gör du:

  • Börja med att slå på din vattenkokare och ta med denna in i badrummet (eller där stoppet är)
  • Blanda lite salt med några skedar bikarbonat och häll i avloppet
  • Häll i vinäger och se hur det bubblar och fräser
  • Fyll på med hett vatten efter en stund
  • Klart!

 

En propplösare med bakpulver

Skulle du sakna vinäger och bikarbonat i ditt hem så kan du med fördel prova att byta ut dessa mot Ättika 24% och bakpulver istället. Proceduren blir densamma:

Koka vatten - blanda salt och bakpulver - strö ner i avloppet - häll på Ättika –låt det bubbla och fräsa – häll på kokande vatten – klart.

Det behövs således sällan några starkare kemikalier än så för att lösa upp proppar i avloppet. Men, som sagt, skulle problemen kvarstå så bör du nog rensa avloppen för egen maskin eller ringa en rörmokare som gör det åt dig.

Vi är experter på allt som rör VVS och arbeten för rörmokare

27 Sep 2017