Rensa avlopp dusch

Rensa avlopp i dusch - ingen rolig uppgift kanske, men nödvändig att genomföra. Här hittar du våra tips för ett bra resultat.

Så gör du rent avloppet i duschen

Alla har väl varit med om det. Du ska ta en skön dusch efter jobbet eller träningspasset, skruvar på duschen… och efter någon minut så badar du fötterna i ditt eget smutsiga duschvatten. Vattnet rinner inte undan ordentligt, golvet i badrummet blir vått och duschkabinen riskerar att svämma över.

Det är hel enkelt dags att rensa avloppet i duschen – här bjuder vi på några tips om hur du gör det på bästa sätt.

Rensa duschavloppet regelbundet

Först och främst: vill du undvika ovanstående scenario eller ännu värre översvämningar och vattenskador så är det bra att rensa avloppet regelbundet och inte bara när det uppstår ett akut läge. Håller du rent vartefter så kommer arbetet vara mycket enklare och mer skonsamt för dig och du kommer inte att behöva anlita en rörmokare.

Det är inte på något sätt märkligt att det kan bli stopp duschavloppet. Speciellt om din familj är stor och består av långhåriga individer – tappat hår är nämligen den största boven när det handlar om igenkorkade avlopp. En bra lösning för att stoppa detta är en så kallad hårfälla, som samlar upp håret innan det åker ner i avloppet och orsakar besvärliga stopp.

Ett smutsigt jobb

Vi ska inte hymla med det uppenbara: att rensa avloppet i en dusch är inget trevligt jobb. Avlopp som är igenkorkade av hår, hudavlagringar, smuts och annat är rent ut sagt äckligt och kan lätt skapa konflikter i de bästa av familjer. Men som sagt, bättre förr än senare.

Här är de verktyg och hjälpmedel du kommer att behöva när du rensar avloppet i duschen: skruvmejsel, hink, gummihandskar, rengöringsmedel och duschslangen.

Så här går du till väga:

  • Börja med att lossa brunnslocket med skruvmejseln om detta behövs och torka av det ordentligt, speciellt på undersidan kan det samlas en hel del smuts.
  • Lyft upp vattenlåset och rengör. Ta bort synlig smuts och släng i hinken. Applicera därefter rengöringsmedlet och torka av med en disktrasa. Spruta sedan vatten med duschslangen och rengör brunnen och insidan av vattenlåset.
  • Tryck sedan tillbaka vattenlåset och se till att det sitter ordentligt, annars finns risken att det kommer att uppstå dålig lukt.
  • Fyll på med vatten, sätt tillbaka brunnslocket! Nu är ditt avlopp rensat och klart och du kan ta en skön dusch utan risk för översvämning.

Ett klassiskt husmorstips

Vinäger och bikarbonat i kombination med hett vatten är ett annat husmorstips som är effektivt.

Börja med att koka upp en rejäl mängd vanligt kranvatten. Häll därefter vinäger och bikarbonat rakt ned i avloppet. Häll sedan i det kokande vattnet – men var försiktig så att du inte bränner dig! När vattnet har runnit igenom så bör ditt avlopp vara rensat, men ibland kan det krävas att du upprepar hela arbetet.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

16 Nov 2020