Fixa droppande kran

En droppande kran kan vara påfrestande av många anledningar. Många förknippar detta enerverande ”dripp- dropp” med förstörd nattsömn, men man sparar också en hel del vatten på att åtgärda kranen som läcker. Här är tips från en rörmokare om hur du ska tillväga när din kran står och droppar.

Det finns pengar att spara

Vattenfall har faktiskt räknat ut hur mycket man sparar på att åtgärda en droppande vattenkran i köket eller badrummet. Ungefär en liter vatten i timmen slösas bort av droppet. Omräknat på ett år så innebär det att hela 9000 liter vatten rinner ut i vasken eller handfatet. Detta motsvarar en kostnad på 130 kronor på ett år. Men om det droppar varmvatten så blir det ännu dyrare på grund av uppvärmningskostnaden, då får man plussa på ytterligare drygt 400 kronor.

Men bara om det droppar en aning intensivare så blir kostnaden ännu större. En stråle tunn som en tändsticka kan göra att det rinner bort 800 liter vatten på ett dygn, vilket innebär en ansenlig extrakostnad på vattenräkningen. Det är alltså garanterat värt att ringa rörmokaren och få stopp på detta onödiga slöseri.

Igenkalkad eller sliten kran

Men varför börjar det droppa ur en vattenkran? Det finns två huvudsakliga anledningar: antingen håller den på att kalka igen, eller så har den slitits av tidens tand och läcker därför. Det är också vanligt att det handlar om en kombination av dessa båda anledningar.

Innan reparationen av kranen påbörjas är det bra att rengöra ventilen så att alla kalkavlagringar försvinner. Det kan också vara bra att smörja ventilen med vaselin, då fungerar hela mekanismen bättre.

Börja med att stänga av vattnet

En reparation måste alltid inledas med att man stänger av vattnet. Därefter lyfter man handtaget och lossar skruven som håller fast ovandelen. Sitter skruven fast så kan man fukta upp den med lite ättika så att kalken löses upp, då blir skruven lättare att lossa. Man fortsätter med att ta bort den gamla insatsen och sätter in den nya. Insatser till vattenkranar kan du få tag på hos alla seriösa bygghandlare. Smörj gärna skruvarna lite grann innan du skruvar åt, då lossnar de lättare nästa gång kranen behöver ses över. Lägg skyddskåpan och plats och justera handtaget. Avsluta sedan med att skruva åt den lilla skruven som låser överdelen. När detta är klart är din kran lagad, och du kan få tillbaka din nattsömn och på köpet spara en liten slant!

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

29 Aug 2017