Ja, det ska man. Då rinner det sista vattnet som finns i rören ut och det finns ingen risk att rören fryser sönder. Om man bara stänger av vattnet och sedan inte öppnar kranarna så att det vattnet som finns kvar rinner ut finns det en risk att vattnet fryser i rören och gör att rören sprängs. När man sedan sätter på vattnet igen så kommer vattnet rinna utanför rören och skapa dyra och tidskrävande skador. Dock ska man vara vaksam när man sätter på vattnet igen och stänga kranarna innan så det inte sprutar ut vatten överallt samtidigt.
Ska man ha värme i sin sommarstuga på vintern?
Det är bra att ha viss värme på i sommarstugan. Tyvärr gör en hel del misstaget att stänga av eller ha för låg värme under vintern. En underhållsvärme på minst 12° C är bra att ha för att huset skall klara sig undan fukt- och frostskador. Det gäller även om ditt hus är vinterbonat och välisolerat.
Att stänga av vattnet och tömma alla kranar innan du lämnar din sommarstuga för vintern är viktigt även om du har värme på i huset. Skulle det bli ett strömavbrott när det är flera minusgrader kommer ledningarna att frysa sönder. Det rekommenderas att stänga av vattnet även i ens åretrunt-hus om man är borta mer än 2-3 dagar på vintern av precis samma anledning.
Häll ner antifrysvätska, som till exempel t-röd, i handfat, toalett och golvbrunnar så är du skyddad mot sönderfrusna ledningar och rör. Se till att även tömma vattencisternen på toaletten och andra dolda vattenbehållare som varmvattenberedare och vattenkokare. Lämna skåpluckor och dörrar öppna så att värmen kan cirkulera fritt i huset.
Vad gör man om vattenledningarna har fryst?
Det gäller att ta det lugnt och behandla rören på rätt sätt så att inte skadan blir värre. Använd en hårtork eller varma handdukar för att tina de rören som är synliga. Du skall absolut inte använda en öppen låga, gasolbrännare eller liknande. Märker du att rören gått sönder skall du stänga av vattnet omedelbart och kontakta en rörmokare.
Glöm inte koppla bort trädgårdsslangen från vattenutkastare
Koppla bort trädgårdsslangen från vattenutkastaren så att vattnet kan rinna ur. Glömmer du det kan vatten bli stående i röret som finns inne i väggen och göra att röret riskerar att sprängas vid minusgrader då det frusna vattnet expanderar i röret. Töm även trädgårdsslangen på vatten så att den håller sig hel och fin till nästa säsong.
Många glömmer bort att ta hand om utomhusmiljön och de vattenutkastare som finns där när de stänger sommarstugan därför har detta blivit en ganska vanlig skada på fritidshus.
Se till att vattentunnor och annat som samlar vatten är tömda och vända upp och ner. Kontrollera avrinningen från stuprör. Vattnet skall rinna bort från huset. Det finns plaströr att köpa som förlänger stuprören och gör att de leder bort vattnet ännu bättre.
Om du misstänker en vattenskada
Kommer du tillbaka till den sommarstuga efter vintern och märker att det luktar konstigt eller rent av ser tydliga tecken på fukt så skall du ringa en rörmokare med en gång. Man skall absolut inte strunta i vattenskador. Det är viktigt att ta tag i dem med en gång då de annars bara blir värre. Även om det kan vara lite krångligt och leda till att du kanske behöver byta vissa vattenskadade delar i ditt hem så är det mycket bättre än att mögel och röta får sprida sig fritt och skapa ett ohållbart inomhusklimat för dig och din familj.
Andra inlägg
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar
- Vattenfilter som renar kranvatten
- Korrekt avrinning under luftvärmepump