Stopp i handfatet | Våra bästa tips

Vi tipsar om hur du blir av med stopp i handfatet. Med hjälp av våra råd kan du relativt enkelt lösa upp stoppet i ditt handfat.

Så blir du av med ett stopp i handfatet

Det vanligaste stället för stopp i avloppet? Vi skulle säga att det handlar om handfatet och att detta är ganska naturligt. För; vad sker egentligen vid handfatet? Jo, du borstar dina tänder, du tvättar händerna, du sminkar dig, du kammar håret och du gör allt detta dagligen. Allt som bildas – smuts, tvål- och sminkrester och hår åker ner i avloppet och bildar så småningom stopp. Fullt naturligt – men inte desto mindre irriterande för den sakens skull.

Det är inte så upphetsande att se att vattnet inte rinner undan och vara medveten om att detta problem måste korrigeras. Många väljer att göra detta genom att öppna kommoden, tömma denna från produkter och föremål och därefter börja skruva isär rören för att lokalisera – och åtgärda – problemet. Något om är smutsigt, som luktar illa och som får anses som ganska äckligt. Vi menar att man i många fall inte behöver göra den här – ganska krävande – proceduren och att det finns andra metoder som man kan prova innan.

Vi tänkte därför tipsa om dessa – men inna det så ska vi även säga följande: var uppmärksam på hur ofta du får stopp i handfatet. Handlar det om väldigt frekventa stopp så är det nog inte så att ni tvättar händerna, borstar håret eller borstar tänderna för ofta – där är det nog något annat som är fel. Vanligt är att det fastnat någonting djupt inne i rören och att man kan åtgärda detta genom att stamspola – något som kräver en yrkesman i form av en rörmokare. Vårt råd är alltså att ni kontaktar en sådan om ni upplever att stopp i handfatet är vanligt förekommande hos er.

Med detta sagt så fortsätter vi och vi så genom att visa vårt första tips. Ett tips som kräver lite speciella verktyg och som brukar fungera väldigt bra.

stopp i handfatet

Tips nummer ett:

Du behöver: Bikarbonat. Kokande vatten. Salt. Ättika.

Du gör enligt följande: Börja med att koka upp vatten så att det är klart. Blanda några skedar bikarbonat och lite salt i skål. Strössla ner blandningen i handfatet – mot avloppet – och häll sedan över ättika. Det kommer direkt att uppstå en kemisk reaktion som innebär att det bubblar, skummar och fräser därnere – något som inte på något sätt är farligt. Låt det stå ett tag och avsluta med att hälla det kokande vattnet ner i avloppet. Var försiktig så att det inte skvätter. Prova att spola i kranen och rinner det undan så har metoden lyckats. Om inte – prova nästa.

Tips nummer två:

Du behöver: en virknål eller en galge. De flesta stopp i handfatet beror på att hår fastnat och klumpat ihop sig. Dessa sliskar – som det kallas – kan sitta åt ganska rejält och därför behöver man ofta ett verktyg för att komma åt dem. En virknål brukar vara alldeles perfekt. Prova att sticka ner en sådan – eller en galge som du rätat ut – ner i avloppet och dra runt till dess att den fastnat. Dra uppåt och du kommer att få en ganska obehaglig överraskning – men samtidigt ett stopp mindre i ditt handfat.

Skulle det här inte fungera så är det dags att skruva isär rören under handfatet. Vårt råd i detta är att du fotograferar innan så att du ser hur allting hör ihop och således underlättar för dig själv då allt ska sättas ihop. Du kan med fördel använda ovan nämnda virknål även här.

Se till att ha en hink till hands där du kan slänga allt som suttit fast i röret. Gummihandskar kan – av förklarliga skäl – vara bra att använda. Passa även på att kolla statusen på packningar så att det inte står och droppar en massa vatten i dit badrumsskåp.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

4 Oct 2017