Tips | Byta duschblandare | Byta badkarsblandare

Här berättar vi om hur man går till väga när det är dags att byta en krånglande duschblandare/badkarsblandare.

Först går vi igenom vilka verktyg och vilket material du behöver när du ska byta duschblandare.

Verktyg:

Stor insexnyckel, skiftnyckel, polygrip, blyertspenna, koppeldragare, tumstock, vattenpass, skruvmejsel, borrmaskin med borrstål anpassat för kakel, samt eventuellt borrdjupsanslag.

Material:

Badkars- och duschblandare med alla tillbehör, duschslang med tillbehör, anslutningskopplingar, rörkitt, maskeringstejp, plugg, vattenfast silikon.

När man fräschar upp badrummet är det inte ovanligt att man samtidigt investerar i ny blandare till handfat, badkar och dusch. Att montera en duschblandare är inte ett jättekomplicerat jobb, men vi rekommenderar ändå att du anlitar en kompetent rörmokare. Det är nämligen alltid mycket viktigt att man är noggrann vid denna typ av arbeten. Slarvar man så finns en risk att det uppstår fuktvandring i väggarna och vattenläckage vid anslutningarna.

Viktigt att ta hänsyn till existerande rördragning

När du väljer duschblandare är det viktigt att du tar hänsyn till hur rördragningen är genomförd i badrummet. Är den dold eller synlig? På blandare för dold rördragning så sitter anslutningen på baksidan av badkaret. Dessa uttag sitter undertill på blandare som är till för synlig rördragning.

Om man bortser från denna skillnad så monteras de flesta modeller av duschblandare på liknande sätt. Glöm inte att läsa anvisningarna noga, de olika fabrikaten är olika och det kan finnas en hel del avvikelser.

Täck över alla gamla borrhål

När man byter en gammal blandare mot en ny finns det en del saker att tänka på. Gör man det utan att sätta upp en ny våtrumsvägg så är det viktigt att man först tätar alla gamla borrhål på ett noggrant sätt. Viktigt är att alltid använda material som är speciellt avsedda för just våtrum när du gör detta. Minsta slarv är riskabelt och kan skapa framtida problem med både fukt och mögel. Detta gäller såväl nya som gamla hål. Fukt har en speciell förmåga att ta sig in i öppna springor och hål och efter ett tag så kommer fuktskadorna under ytskiktet som ett brev på posten. Sådana skador ger ofta upphov till mögel som i sin tur kan leda till allergier, dålig lukt och andra problem.

Placeringen styrs av befintliga rör

I de flesta fall kan man inte själv bestämma var blandaren ska placeras. Detta styrs i de allra flesta fall av hur de befintliga rören är dragna. Däremot går det alltid bra att bestämma var själva duschanordningen ska sättas upp. Det vanligaste är att stången till duschen skruvas upp rakt ovanför duschblandaren. På detta sätt ser man till att slangen mellan handtaget och blandaren blir kort och smidigt att hantera.

Har din familj en eller flera långa personer? Då rekommenderar vi att du tar hänsyn till dem när du bestämmer hur högt upp duschstången ska sita. Risken finns att en lång person inte ska stå rakryggat under duschen annars, något som påverkar bekvämligheten för många. När du ska fästa skruvar i en vägg som är klädd i kakel så är det bäst at borra hålen centralt på plattorna. Borrar du i kanten på en kakelplatta är risken betydligt större att plattan spricker.

Kontrollera tätheten noga

Innan du börjar använda din nya duschblandare så bör du först kontrollera tätheten på alla olika anslutningar. Vissa blandare har en funktion där omkastaren automatisk slår tillbaka till badkarskranen när vattenflödet stängs av. Du bör då kontrollera att den funktionen fungerar.

Tips: om du inte har borrat i kakel förut så kan du för säkerhets skull sätta en bit maskeringstejp över borrmarkeringen. Tejpen minskar risken för att du ska slinta på den halkiga ytan och på det sättet spräcka ytan. Om du har hastighetsreglering på borren så kan du smyga igång den, ett annat sätt att minska risken för sprickor i kaklet.

Känner du dig det minsta osäker så rekommenderar vi att du at du anlitar våra duktiga rörmokare i Stockholm. 

Kompetent rörmokare i Stockholm med kunden i fokus!

16 Mar 2018