Trädgårdsslang – bra tips inför köpet

Det finns ett stort utbud av trädgårdsslangar på marknaden idag och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. Här bjuder vi på några tips om hur du ska tänka.

Vill du vattna buskarna, gräsmattan när det blir torrt och hett i sommar eller vill du bara skoja med trädgårdsslangen? Oavsett vad så är det bra att du hittar en kvalitativ trädgårdsslang.

De finns tillgängliga i en rad olika längder och diametrar med olika grad av vik- och trasselmotstånd. Inte alltid lika lätt att välja som det kan verka alltså.

Längden den viktigaste faktorn för en bra trädgårdsslang

Längden är den första aspekten man bör tänka igenom när man väljer trädgårdsslang. Vilken längd som kommer att passa bäst beror på hur stort området som du kommer att använda slangen är. Ska du vattna trädgården så bör du välja en slang som är så nära storleken på din gräsmatta. Men har du en riktigt stor gräsmatta så kanske en vattenspridare är ett smartare och smidigare alternativ.

Diametern på slangen är inte alls lika viktig som längden. Om du är osäker på hur stor slang du behöver så finns det olika trädgårdskalkylatorer på webben som går att använda för att dubbelkolla storleken på gräsmattan.

Färgkodade slangar en bra idé

De flesta fabrikanter har färgkodade delar, något som gör det enklare att se vilka delar av slangen som går att använda tillsammans.

Det är ofta frestande att välja en riktigt lång slang eller en med större diameter. Men tänk på att slangen kommer att bli tyngre att flytta runt ju längre och tjockare den är. Men om du har en större trädgård kan det vara lättare att hålla upp trycket i slangen om den har en större diameter.

Den största fallgropen som bör undvikas är trädgårdsslangar som trasslar ihop sig. Detta är dock ganska enkelt att komma runt genom att välja en högkvalitativ slang som har rätt sorts förstärkning och väggtjocklek. Men om det inte är viktigt för dig om slangen trasslar sig eller inte så finns det ett större utbud att välja mellan.

Att tänka på när du köper trädgårdsslang

  • Diameter. En slang med större diameter gör att det blir lättare att håller ett bra vattentryck. Funkar bra i en stor trädgård, men slangen blir svårare att hantera.

  • Färgkodning på delarna. En slang med dessa kodningar gör det enklare att hitta matchande slangar och kopplingar.

  • Vikningar och trassel. Välj helst en slang som inte viker eller trasslar sig så lätt. Fråga på byggvaruhuset eller kolla recensioner på nätet

  • Kvalitet. En riktigt bra trädgårdsslang bör vara UV-beständig och ha en hållbarhet på minst fem år.
Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

7 Aug 2021