Får du ofta stopp i avloppen i kök och badrum? I ett normalt hushåll är det vanligen en hel del som försvinner med ner i avloppen som de inte är dimensionerade för. Det handlar framför allt om blandningen fett och mat- och håravfall som på sikt bygger upp ett stopp som kan vara otrevligt och jobbigt att ta sig an.
I handeln finns många olika typer av så kallade hårsilar och andra typer filter att användas i badkaret, duschkabinen eller diskhon i köket
Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra för att undvika stopp i avloppen. En bra metod är att sätta in ett filter vid avloppet. I handeln finns många olika typer av så kallade hårsilar och andra typer av filter tänkta att användas i badkaret, duschkabinen eller diskhon i köket. De är oftast tillverkade i plast eller metall men ibland även i tyg. En del går att återvinna genom att man tvättar av dem, andra är för engångsbruk. Även för golvbrunnar finns filter, som ofta ser ut som större silar. Dessa förhindrar effektivt att hår och annat följer med ner i vattenlåset och orsakar stopp.
Andra sätt att undvika stopp i avloppet
En hårsil eller filter bör alltid sitta i avloppet när du duschar, men det är också bra om du försöker undvika att tvålrester och skräp följer med ner. Ett bra tips är att använda flytande tvål i stället för fast tvål när du duschar och badar, eftersom rester från fast tvål gärna smular sönder och hänger med ner i avloppet, där det lätt blandar sig med skräp och hår och bildar klumpar.
Torka också gärna av fötterna innan du ställer dig i duschen. Ganska ofta har vi damm, grus eller ludd från strumporna när vi ställer oss i duschen eller stiger ner i ett varmt bad. Avlägsna detta innan du gör dig ren så slipper du att det följer med ner i avloppet.
Att tänka på i köket
I köket har du antagligen ett filter i diskhon för att undvika att matrester åker ner, annars ska du omedelbart skaffa det. Annars är huvudregeln nummer ett att aldrig spola ner fett i avloppet. Har du stekt i olja eller smör, torka alltid ur stekpannor och kastruller innan du diskar och släng pappret i soptunnan. Flytande fett i större mängder kan du spara i en burk och slänga när det stelnat, eller ännu hellre köra till återvinningen. Under inga omständigheter ska du hälla ner flytande fett i avloppet. Det stelnar där nere och bildar rejäla fettklumpar, antingen i dina rör eller i det allmänna avloppssystemet.
Stopp i toan
Till toaletter finns tyvärr inga filter som kan hindra oönskade produkter, så här gäller mer än någon annanstans att använda huvudet och inte använda toan till något annat än det den är tänkt för. Det vill säga, spola aldrig ner annat än toapapper och det som lämnar din kropp. Toapapper är tillverkat för att lösas upp i vattnet, andra pappersprodukter som hushållspapper och servetter är tvärtom tillverkade för att suga åt sig vatten och svälla. Inte bra i ett avloppsrör. Och plastprodukter och annat ska vi inte ens tala om. Använd papperskorg eller soptunna, som du har stående i badrummet.
Andra inlägg
- Dålig lutning i badrum – så gör du
- Så ställer du in dina element
- Vad får man spola ner i avloppet?
- Rengöra stenkista – en guide
- Miljövänliga propplösare
- Dålig lukt avlopp | Bli av med dålig lukt
- Rengöra blandare med dåligt tryck
- Energioptimering | Så kan du spara pengar
- Vattenfilter som renar kranvatten
- Korrekt avrinning under luftvärmepump