Vattenfilter som renar kranvatten

Det finns flera skäl att filtrera kranvattnet. Även om det svenska kranvattnet enligt undersökningar kvalitetsmässigt är av hög klass så är många oroliga för att olika utsläpp påverkar vattnets kvalitet. Men det kanske är vanligare att filtrera kranvattnet om man inte har kommunalt vatten indraget och den egna brunnen tar upp för mycket järn eller något annat ämne.

Att filtrera kranvatten kan både vara enkelt eller en ganska komplicerad process, helt beroende på vilken metod du väljer.

Filtreringskanna ett smart alternativ

Ett alternativ är att använda en filtreringskanna. En sådan har ett flertal fördelar. Vattnet kommer att smaka bättre efter att ha filtrerats i kannan, det blir mjukare och friskare. Kaffe och te kommer att smaka godare då det renade vattnet kommer att få smaker och aromer att framträda bättre. Dessutom skyddas hushållsmaskiner som kaffebryggare, vattenkokare och liknande från kalkbeläggningar. Tungmetaller som järn och bly hamnar inte i din kropp via dricksvatten. Dessutom tar filtret bort mikroplaster ur kranvattnet och även mängden bekämpningsmedel och rester av läkemedel blir mindre.

Många filterpatroner att välja bland

Det finns en rad olika typer av filterpatroner att välja mellan. Det finns varianter med tillsatt magnesium och varianter som gör vattnet mer basiskt och höjer vattnets PH-värde. Filterpatronen reducerar en rad ämnen, bland annat klor och kalk, tungmetaller som järn och bly samt kvicksilver. En filterpatron räcker i vanliga fall till att rena 150-200 liter vatten. det brukar ta en månad innan den mängden är förbrukad.

Filter som lämpar sig för större mängder

Det finns även andra metoder för att rena kranvattnet från den egna brunnen. Dessa filter lämpar sig för större mängder vatten jämfört med en kanna och har ofta tre enheter som tar bort olika ämnen och partiklar som smuts, organiskt material och därmed förbättrar färg, lukt och smak på vattnet. Ett riktigt bra vattenfilter bör även sterilisera vattnet från legionella, mikroorganismer, virus och kolibakterier. Denna typ av filter kopplas upp mot vattenledningen och är effektivt, om än väsentligt dyrare än en enklare filtreringskanna.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

16 Aug 2022