Byta vattenlås i badrummet

Ett vattenlås är en enkel men mycket effektiv lösning för att förhindra att dålig lukt, bakterier och ohyra från husets avloppsrör tränger upp i badrummet. Principen, som använts ända sedan antiken, är att skapa en sänka i rördragningen, där en del av vattnet stannar. Eftersom dofter inte kan tränga igenom vatten skapas en barriär mellan bostaden och rörsystemet. En vanlig typ av vattenlås är det så kallade pungvattenlåset, som man ser under handfatet i badrummet. Ett annat är vattenlåset som sitter i golvbrunnen i duschen eller under badkaret.

Om vattenlåset inte sluter tätt kan du först prova att byta ut tätningsringarna som sitter i gängorna, men om problemen kvarstår måste du byta ut vattenlåset

Båda dessa vattenlås kan täppas igen av hår, tvålrester och annat skräp, och det är viktigt att rengöra dem med jämna mellanrum. Om vattenlåsen sätts igen får man dels knappt någon avrinning från handfat, dusch och badkar, det luktar dessutom illa i badrummet och så småningom i hela bostaden. Ett pungvattenlås rengör man enklast genom att skruva loss det från undersidan av handfatet. Ett vattenlås i golvbrunnen lyfter man upp och rengör. När vattenlåsen är rengjorda är det bara att fylla upp dem med vatten igen.

Otätt eller trasigt vattenlås

Har du ett gammalt vattenlås kan det hända att det inte sluter tätt. Det kan också vara så att vattenlåset torkat ur några gånger för mycket och fått sprickor. Om vattenlåset inte sluter tätt kan du först prova att byta ut tätningsringarna som sitter i gängorna, men om problemen kvarstår måste du byta ut vattenlåset. Det är inte mer komplicerat än när man tar loss låset och rengör det. Det är dock viktigt att du köper rätt vattenlås. Det finns många typer av både pungvattenlås och insatser för golvbrunn, och köper du inte ett som är rätt dimensionerat så kommer det inte att fungera.

Regelbunden rengöring behövs

Om du är noga med att rengöra vattenlåsen i badrummet ofta så slipper du dels problem med att de täpps igen, och dels ger du dem en längre livslängd. Ett vattenlås som ofta täpps igen blir fortare slitet och otätt, och det dröjer inte länge förrän du blir tvungen att byta ut det. När du rensar och rengör vattenlåset, kontrollera alltid gummipackningarna och byt ut dem om de börjar se sköra ut. Ett otätt vattenlås ger direkt dålig lukt i badrummet.

Vi hjälper dig

För oss är inga jobb för små eller för stora. Om du känner dig osäker på om ditt vattenlås behöver bytas ut, eller om du inte riktigt vet var du ska få tag på ett nytt av rätt modell, kontakta oss så hjälper vi dig! Det tar oss inte många minuter att byta ut ditt vattenlås mot ett nytt av rätt modell och du kan känna dig trygg med att ditt vattenlås sluter tätt.


Läs mer tips

Bästa tipsen för att förebygga rörproblem

Vad göra åt dålig lukt i avlopp?

Får man installera diskmaskin själv?

Installera vattenpump i fritidshuset

 

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

26 Jun 2019