Dra vatten till utedusch

Sugen på en utedusch till sommaren? Här bjuder vi på några tips för hur du ska dra vatten för att kunna ta en skön dusch i solen.

Om du inte lyckas få ut vatten med tryck ut i trädgården så finns det sätt att fixa det på. En stabil krok, ett par snören och en helt vanlig vattenkanna med stril.

kvinna i utedusch

Numera finns det moderna uteduschar som snabbt och smidigt ansluts till en trädgårdsslang, Moderna varianter har ett inbyggt system för blandning som gör att du enkelt kan temperera ditt duschvatten med hjälp av blandaren. Vattnet ligger i en behållare som värms upp av solen – det direkta ljuset kan värma upp vattnet i behållaren upp till hela 60 grader.

Enkelt att dra en vanlig slang till uteduschen

Men det mest smidiga sättet att fixa en utedusch på sommaren är förstås att dra en ledning från det tappställe du använder i vanliga fall för bevattning och annat. Om man har ett sådant tappställe så drar du slangen från utkastet, sätter ett duschstril i andra änden och drar slangen till en lämplig, helst avskärmad plats i trädgården.

Det är också bra om du kan hitta en bit rör, en kasserad kran och stril som du ansluter till slangen. En annan variant som är enkel är att helt enkelt köpa en trädgårdsdusch som står på ett trebensstativ eller sätts på plats med ett spjut i marken. Denna utrustning kan ibland finnas i vissa bevattningssystem avsedda för trädgården. Du behöver inte gräva ner slangen heller, bara du ser till att ingen snavar på den så har du ett effektivt sätt att få ut vatten med hyfsat tryck och bra temperatur på vattnet en bra stund.

Vattnet bör inte bli stående

Oavsett vilken variant av utedusch du väljer så är en sak väldigt viktig – att du väljer en plats för duschen där spillvattnet inte blir stående. Dels är det dåligt för marken och dels är det inte skönt att stå i ett fotbad när du duschar. Med god avrinning kan du lösa detta problem med en vanlig trätrall som du ställer under duschen.

Hur ska man göra med avskärmningen då? Lugn, det finns gott om lösningar. Enklast är kanske att sätta upp några skärmar av markisväv eller plast. Dessa material drar visserligen till sig fukt men i sommarens sol och vind blir snabbt torra. Men se till att lägga duschplatsen en bit från huset, inga fasader eller husgrunder mår bra av upprepat vattenstänk.


Andra liknande artiklar

Tvättmaskin i badrummet | Installation och service

Installera vattenpump i fritidshuset | En guide

Vattenläcka | Grundläggande information om vattenläckor 

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

18 Aug 2020