Installera varmvattenberedare

Saknar du varmvatten i fritidshuset? Trött på att gå med dunkar och värma upp på spisen? Då kanske det är dags för en varmvattenberedare.

Att installera en varmvattenberedare kan bli riktigt dyrt – i alla fall om man väljer att låta en rörmokare göra jobbet. De flesta varmvattenberedare tjänar man därför på att installera själv. Det gäller bara att inte slarva och se till att man följer de grundläggande anvisningarna.

Inget jättekomplicerat uppdrag att installera en varmvattenberedare

Varmvattenberedare är inte alls något omöjligt uppdrag att installera för en lekman – och det finns som sagt tusenlappar att spara. Kostnaden för att köpa en ny beredare kan vara ganska hög bara den – det genomsnittliga priset för att installera den brukar vara ungefär samma som det kostar att köpa en medelbra varmvattenberedare.

installera en varmvattenberedare

Men som sagt – det gäller att göra allt på ett korrekt sätt, annars kan det bli problem längre fram. Så här bör du göra när du installerar apparaturen:

  • Börja med att rita upp en skiss. Mått, röranslutningar och kopplingar till beredarens vattenanslutningar. Tänk på att lämna ett visst säkerhetsavstånd längst upp, detta för att anoden ska vara lätt att komma åt. Även avtappningsventilen bör vara enkel att komma åt.

  • De flesta varmvattenberedare monteras upp på väggen. Väggfästet ska monteras i enlighet med skissen och de bruksanvisningar som medföljer. Häng nu upp beredaren på fästet.

  • Nu är det dags att ansluta rören. De ska ha 15 millimeters diameter till de så kallade klämringskopplingarna på ventilpaketet. Det kommer att behövas tre olika rör: ett för ingående vatten, ett för utgående och ett rör till säkerhetsventilen. Det senare röret ska dras till en golvbrunn som är placerad nära beredaren.

  • När alla rör har kopplats in på ett korrekt sätt är det dags att fylla varmvattenberedaren med vatten.

Glöm inte avstängningsventilen

Om du installerar en varmvattenberedare på egen hand är det viktigt att du också installerar en avstängningsventil på den inkommande kallvattenledningen. Annars måste du stänga av hela hushållets vattenförsörjning om du vill koppla ifrån beredaren.

Tänk också på att installera en backventil så att vatten inte kan tryckas tillbaka in i kallvattenledningen. Säkerhetsventilen bör placeras på det inkommande röret för att undvika att säkerhetsventilen släpper ut uppvärmt vatten. En bra placering är mellan backventilen och varmvattenberedarens vatteninlopp. Blandventilen installeras på utgående varmvattenledning. På det sättet kan man få till en lagom mix av kallt och varmt vatten i kran och dusch.

Följer du dess anvisningar så kommer allt att gå bra och du kommer få varmvatten i fritidshuset på ett bekvämt och prisvärt sätt.


Andra liknande artiklar

Undvik stopp med filter till avloppet

Tvättmaskin i badrummet | Installation och service

Tips | Byta duschblandare | Byta badkarsblandare

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

7 Sep 2020