Stopp i diskhon | Tips för att lösa stopp i vasken

Bästa tipsen för att komma till rätta med stopp i diskhon eller vasken. Här kan du läsa om tre olika metoder för att lösa problemet.

Lös upp ditt stopp i diskhon / vasken

Det stora felet som många gör i köket handlar inte om vare sig tillagning eller om serveringen. Det handlar om hur man beter sig vid diskhon. De flesta stopp som sker i diskhon skulle nämligen kunna undvikas om man bara agerade på ett lite bättre sätt. Många diskar direkt och utan att skrapa av tallriken – något som leder till att matresterna spolas direkt ner i avloppet, samlas till klumpar och så småningom orsakar stopp. Dessutom så är det inte ovanligt att man steker i ganska mycket olja eller smör, serverar maten och därefter häller det överblivna fettet ner i diskhon. Det här gör att stoppen blir fler och dessutom svårare att lösa upp.

Vårt första tips för att komma till bukt med problem som rör stopp i diskhon är alltså att du försöker ändra ditt beteende vid matlagning och diskning. Se tll att göra det till en vana att skrapa av tallrikar, bestick och glas innan du diskar. Se till att använda en skrapa för att ta bort det som ligger kvar i dishon efter avslutat disk. Fettet då? Ja, det här kan du lösa genom att hälla det i exempelvis en glasburk eller genom att torka av pannor, grytor och kastruller med vanligt hushållspapper. Ett ändrat beteende som inte är någon större uppoffring – men som i slutändan kommer att spara dig väldigt mycket besvär.

Stopp kan dock ske ändå och även om man sköter sig. Lyckligtvis så går dessa att komma till bukt med genom ganska enkla metoder och vi tänkte visa tre stycken alternativ som du kan prova.

Stopp i diskhon

1. Ättika. Bikarbonat. Kokande vatten. Salt

Sä här gör du: Börja med att koka upp vatten. Blanda bikarbonat – ungefär en deciliter – med några teskedar salt. Häll detta ner i diskhon och häll på med ättika. Var med på att de bubblar och fräser; en kemiskt – helt ofarlig - reaktion har startat. Fyll på med några liter kokande vatten och problemet är förhoppningsvis ett minne blott.

2. Avloppsrensare

Så här gör du: sätt i proppen i ena vasken och tejpa för avrinningshålet. Fyll på med vatten. Sätt ner avloppsrensaren i den andra vasken och fyll även här med lite vatten samt tejpa för det eventuella avrinningshålet. Dra upp – tryck ner; vaskrensaren ska tryckas hårt nedåt och dras bestämt uppåt till dess att stoppet släppt. Avsluta med att spola i båda vaskarna.

3. Rensband

Så här gör du: rensband finns i bygghandeln och är – enkelt beskrivet – ett band gjort av metall som man för ner i avloppet. Hemligheten till att lyckas är att man är bestämd och att man vågar trycka sig igenom stoppet och få det att släppa. I diskhon kan man vara lite hårdhänt med rensbandet. Skulle det handla om ett stopp i en toalett så bör man vara mer försiktig. Helt av den enkla anledningen att toaletten är gjord av porslin och rensbandet – som sagt – av metall. En kombination som lätt skapar skador om man inte är försiktig.

Skulle dessa tre metoder ändå inte fungera så är det läge att ringa efter en rörmokare som får göra en grundligare undersökning och – baserad på denna – komma med en lämplig lösning. Det finns även möjlighet att installera filter till avloppet.

FLER TIPS

Stopp i toaletten

Hemgjord propplösare

Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha ett kostnadsförslag!

4 Oct 2017