Gult varmvatten i kranen | Orsaker och åtgärder

Kommer det gult varmvatten när du vrider på kranen i köket eller badrummet? Du kan ta det lugnt, det är med största sannolikhet inget att oroa sig för. Gult vatten i kranen beror på rostavfällningar i rören, och uppträder oftast när vattnet varit avstängt ett tag. Det är inte ovanligt att vattenledningar rostar, och det gör inte vattnet otjänligt att dricka. Men naturligtvis ser det otrevligt ut med gult vatten, och du bör inte heller tvätta i det, eftersom rost kan orsaka fläckar.

Om rören är mycket gamla och rostar kan det hända att de behöver bytas ut. Bor du i lägenhet så är detta bostadsrättsföreningens eller fastighetsvärdens ansvar, men bor du i hus så gör du bäst i att inspektera rören om du inte gjort det tidigare

Rost är som sagt ofarligt att få i sig, men vill du att dricksvattnet ska se ut som ”friskt” vatten igen så räcker det oftast med att spola i kranen tills vattnet är klart igen. Det kan ta allt från några minuter till en kvart. Att det är rost i vattenledningarna behöver inte heller innebära ett problem, men om rören är mycket gamla och rostar kan det hända att de behöver bytas ut. Bor du i lägenhet så är detta bostadsrättsföreningens eller fastighetsvärdens ansvar, och de har säkert koll på läget, men bor du i hus så gör du bäst i att inspektera rören om du inte gjort det tidigare. Detta är i så fall något som vi kan hjälpa till med.

Undvik att tvätta i rostvatten

Gult eller gulbrunt vatten, så kallat rostvatten, ser otrevligt ut men är som sagt inte farligt att dricka. En sak som dock är viktig att tänka på om du upptäcker att ditt vatten är gult, är att du inte bör tvätta förrän vattnet ser klart ut igen. Rost kan nämligen missfärga tvätten.

Skulle du få fläckar på lakan och kläder på grund av att du tvättat i rostvatten bör du försöka få bort fläckarna så fort som möjligt. Det enklaste sättet att göra det är att spola ordentligt i alla kranar i huset tills vattnet ser helt klart ut och därefter köra tvätten igen, helst medan den fortfarande är våt. Skulle fläckarna ändå sitta kvar efter att du försökt tvätta bort dem kan du försöka behandla dem med citronsyra.

Vi kan undersöka dina rör

Kontakta oss om ditt vatten fortsätter vara gult trots att du spolar länge så kan vi hjälpa dig att ta reda på orsaken. Bor du i hus så är det viktigt att du ser över vattenledningarna då och då, och rost i rören är en bra orsak att ge ledningarna en översyn.

Att byta ut alla rör är oftast inte nödvändigt, och problemet finns troligen inte ens i dina ledningar. Men om det skulle behövas så kan vi ta hand om det. Det vanligaste när gamla rör blir dåliga är att utföra en så kallad relining, där man för in nya rör i de befintliga rören. Det gör att man slipper bila
upp betong för att komma åt rören, och är betydligt billigare än att helt byta ut rörsystemet.


Läs mer

Så tar du hand om en droppande kran

Stopp i diskhon?

Stopp i handfatet?

Tips på hur du byter blandare i dusch och badkar

 

Våra rörmokare hjälper dig med allt från enkla serviceuppdrag till entreprenader!

16 Aug 2019